Erzurum’un en büyük ilçesi neresi?
Nüfusu en fazla olan ilçe merkezi Jakutiye ilçesidir. Nüfusu en az olan ilçe Pazaryolu’dur. Rakımı en yüksek olan ilçe Karayazı (2350 m), rakımı en düşük olan ilçe Uzundere’dir (1000 m). En büyük alanı İspir ilçesine aittir.
Erzurum’un en gelişmiş ilçesi hangisidir?
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre Erzurum’un Yakutiye ilçesi 1. etapta gelişen ilçeler arasında yer aldı. Palandöken, Aziziye ve Oltu ilçelerimiz 3. etap gelişen ilçelerimiz arasında yer alırken, İspir 4. etap ilçemiz oldu.
Erzurum’da kaç tane ilçe var?
20 ilçesi vardır. Bu ilçelerin sekizi Karadeniz bölgesinde, kalan on iki ilçe ise Doğu Anadolu bölgesindedir. Karadeniz bölgesindeki ilçeler İspir, Narman, Oltu, Olur, Pazaryolu, Şenkaya, Tortum ve Uzundere’dir. Yine Aziziye ilçesinin Ovacık bölümü Karadeniz bölgesindedir.
Erzurum hangi ilçesi Kürt?
Köprüköy, Erzurum merkeze 55 km, Pasins’e 15 km, Horas’a 25 km uzaklıkta, Aras Nehri kıyısında bulunan bir ilçe olup, tek bir bakkal ve fırın bulunmaktadır. İlçenin kaymakamlık binası ana yol kenarında olup, ilçe emniyet müdürlüğü kaymakamlık binasının 3. katındadır. Nüfusun %95’i Kürt’tür.
Erzurum hangi ilden ayrıldı?
1849 yılında Trabzon Vilayeti’nin Gümüşhane ve Ordu sancakları Erzurum’a bağlanarak sancak sayısı tekrar altıya çıkarıldı. 1847 taksiminde Erzurum Vilayeti’nin sancakları dörde indirildi.
Erzurum’un en büyük köyü hangisidir?
ADNKS 2012 sonuçlarına göre Erzurum’da en fazla nüfusa sahip köyün 2.185 kişi ile Karaçoban ilçesine bağlı Binpınar köyü olduğu açıklandı. Nüfus yoğunluğuna göre Binpınar’ı 2.013 kişi ile Karayazı ilçesine bağlı Göksu beldesine bağlı Değirmenkaya köyü ve 1.926 kişi ile Tekman ilçesine bağlı Gökoğlan beldesine bağlı Toptepe köyü takip etti.
Erzurum’un en iyi ilçesi hangisi?
Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’ne göre Erzurum’un Yakutiye ilçesi sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında ilk sırada yer alan ilçelerden biridir. Gelişmişlik açısından Yakutiye’yi Palandöken, Aziziye ve Oltu takip etmektedir.
Erzurum’un en uzak ilçesi neresi?
Nüfusu 24.000 olan Karaçoban ilçesi, Muş ilinin sınırında yer almaktadır. Hınıs ilçesi ile komşu olup, şehir merkezine 180 km uzaklıktadır. 1987 yılında ilçe statüsü kazanmıştır. Aynı zamanda Erzurum şehir merkezine en uzak ilçedir.
Erzurum’un kökeni nereden gelir?
1048 yılında Doğu Anadolu bölgesini fethetmek için Bizans topraklarına giren Selçuklular, Erzurum Ovası’nın batısındaki Erzen’i ele geçirdiler. Saldırılarla yıkılan asıl Erzen, Türkler tarafından Kara Erzen, zamanla da Karaz olarak adlandırıldı. Yeni Erzen daha sonra Erzen-i Rum ve Erzurum isimlerine dönüştü.
Erzurum’un merkezi neresi?
20.YAKUTİYE Erzurum ilinin merkezini oluşturan merkez ilçelerden biridir. Kuzeyinde Tortum, batısında Aziziye, Palandöken ve doğusunda Pasinler ilçeleriyle komşudur.
Erzurum’da neyi meşhur?
Coğrafi işaretli tescilli ürünlerimiz; Pekmez Baklava, Civil Peynir, Ehram Doku, Dolma Kadayıf, Küflü Civil Peynir (Gögermiş), Mantı/Hıngel, Peynir Helvası, Su Böreği, Hınıs Fasulye, Karnavas Dut Pekmezi, Narman Şeker Fasulyesi, Oltu Cağ Kebabı, Oltu Taşı, İspir Fasulyesi ve ayrıca İspir Kremalı Patates…
Erzurum’da kış kaç ay sürer?
Soğuk mevsim 3,5 ay sürer ve 30 Kasım’da başlayıp 13 Mart’ta sona erer. Ortalama günlük maksimum sıcaklık 1 °C’nin altındadır.
Erzurum hangi ilçeleri Alevi?
Erzurum’un Tekman, Hınıs, Aşkale, Şenkaya, Pasinler ve Çat ilçelerinde orta yoğunlukta olmakla birlikte Erzurum merkez ve diğer ilçelerde de önemli bir Alevi nüfusu bulunmaktadır.
Erzurum hangi soydan gelir?
Erzurum’un eski adıdır. Dadasi/Dağ ata şehri; Atası dağlıların şehriydi; Bu bakımdan Dede’os/Dadaş şehri dağlardan gelen Dadaş halkı olarak tanımlanmaktadır. Dadaşlar genellikle Erzurum Türkleri olarak anılmaktadır.
Erzurum’un en büyük ilçesi hangisidir?
2021 verilerine göre Erzurum’un toplam nüfusu 756.893’tür. Yüzölçümü 25.005 km²’dir. Nüfusu en fazla olan ilçe Yakutiye, nüfusu en az olan ilçe ise Pazaryolu’dur. Yüzölçümü bakımından en büyük ilçe Karayazı, en küçük ilçe ise Uzundere’dir.
Erzurum Türkiye’nin en büyük kaçıncı şehri?
Erzurum’un nüfus ve kentleşme bakımından büyükşehir statüsüne kavuşmasının ardından merkez ilçe, 2008 yılında 5747 sayılı kanunla Palandöken, Aziziye ve Yakutiye olmak üzere üç ilçeye ayrılmıştır. Daha önce ilçe olan Ilıca’nın adı Aziziye olarak değiştirilmiştir.
Erzurum’un komple nüfusu ne kadar?
Erzurum 763.
Erzurum’un merkezi neresi?
20.YAKUTİYE Erzurum ilinin merkezini oluşturan merkez ilçelerden biridir. Kuzeyinde Tortum, batısında Aziziye, Palandöken ve doğusunda Pasinler ilçeleriyle komşudur.
Erzurum Oltu’nun nüfusu kaç?
2021 yılı nüfusu 30’dur.