Giresun’un geçim kaynağı nedir?
Ülkemiz ekonomisinde çok önemli bir yer tutan fındık, Karadeniz kıyısındaki hemen hemen tüm illerde, özellikle Giresun, Ordu, Trabzon ve Rize’de yetiştirilmektedir. 2018 yılında Giresun ilinin 13 ilçesinde yaklaşık 80.000 çiftçi 117 numarayı kullanmıştır.
Giresun’da en önemli ne üretilir?
Giresun ilinin en önemli tarım ürünü fındıktır. Fındıktan sonra çay ve kivi ekonomik değeri olan tarım ürünleridir. Tirebolu ve Eynesil bölgelerinde fındıktan sonra çay tarımı ikinci sırada yer almaktadır.
Giresun’un yer üstü kaynakları nelerdir?
YERALTI KAYNAKLARI: Giresun ilinde önemli metalik mineral yatakları bulunmaktadır. İl özellikle bakır, kurşun ve çinko yatakları bakımından zengindir. Bakır-çinko-kurşun yatakları il genelinde bulunmasına rağmen en önemlileri Tirebolu, Espiye ve Şebinkarahisar ilçelerinde bulunmaktadır.
Giresun neyi ile ünlü?
Fındığın anavatanı olan ve dünyanın en kaliteli fındıklarının yetiştiği Giresun, kıyıdan yüksek rakımlı köylere kadar uzanan fındık bahçeleriyle kaplıdır. Fındık; yuvarlak, sivri, kuş, siyah ve badem gibi çeşitleri bulunmaktadır.
Giresun’da en çok ne yetişir?
Fındık, Giresun ilinin ekonomisinin temel taşlarından biridir ve bölgede büyük miktarlarda yetiştirilmektedir. Giresun’da mısır, üzüm ve fındığın yanı sıra yerel meyve ve sebzeler de üretilmektedir. Ancak fındık, bölgenin tarımının en önemli ürünüdür ve Giresun fındıklarının kalitesi dünya çapında tanınmaktadır.
Giresunlular laz mı?
Giresun halkının kökeni M.Ö. 1200 yıllarında Anadolu’ya göç eden Lazlara kadar uzanmaktadır.
Giresun soyu nereden gelir?
Giresun, bir Milet kolonisi olarak kurulmuştur. Yunanca adı “Kerasus”tur. Yabani kiraz ağaçları nedeniyle adının “kiraz diyarı” olabileceği söylenmektedir. Giresun, 1397’de Türkmen hükümdarı Emiroğlu Süleyman Bey tarafından fethedilmiş ve Eski Türk İmparatorluğu’nda Vilayet-i Çepni adıyla anılan bir Türk yurdu olmuştur.
Giresun’da kaç tane fabrika var?
Giresun Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nün 2018 yılı sanayi sicil kayıtlarına göre ilde 676 firma bulunmaktadır. Kayıtlı firmaların %34,65’i gıda sektöründe, %13,46’sı ise mobilya imalatı ve diğer sektörlerde faaliyet göstermektedir.
Giresun’un en meşhur meyvesi nedir?
“Kirazın yurdu” Giresun’dur. Bu nedenle bazı tarihçiler, isminin Yunanca “kerasus” veya “keresea” kelimelerinden geldiğini ve “kiraz” anlamına geldiğini iddia etmektedir.
Giresun halkı nasıl?
Yöre halkı, yaşadıkları deniz kadar canlı ve coşkuludur. Oyunları ve şarkıları da onlara uygundur. Giresun’un en önemli oyunları Giresun Hoş Geldin ve Horon’dur. Erkekler Horon’u bölgenin ünlü enstrümanı Kemençe veya Davul-Zurna eşliğinde oynarlar.
Türkiye’de kurtuluşu olmayan tek il neresidir?
1- Türkiye’nin kurtarılmayan tek ili Giresun’dur. 2- Karadeniz’in en büyük ve tek adası Giresun Adası’dır. 3- Atatürk’ün 10 muhafızının tamamı Giresun’ludur. 4- İzmir’in işgali sırasında Türkiye’de ilk miting Giresun’da yapılmıştır. 5- 1948’de Türkiye Büyük Millet Meclisi bile çocukları yurtdışına gönderme kararı almış ve…
Giresun’da hangi ırklar var?
M.Ö. 2000’li yıllardan itibaren Türk varlığının olduğu düşünülmektedir. İskitlerin 7. yüzyılda Karadeniz’e göç etmesiyle birlikte Oğuz unsurları da bu bölgeye yerleşmiştir. Yazır, Döğer, Avşar, Karkın ve Halaç Oğuz boyları bu bölgede yaşamaktadır. Heftalitler, Kuşanlar, Peçenekler, Hazarlar, Hunlar ve Kıpçaklar’ın yerleşim yerleri bulunmaktadır.
Giresunlular çepni mi?
Giresun ili ve bölgesi tarihte Vilayet-i Çepni adıyla anılmaktadır. Günümüzde Çepniler ağırlıklı olarak Karadeniz Bölgesi’nde, özellikle Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon, Samsun ve Bayburt’ta yaşamaktadır.
Giresun’un en güzel ilçesi neresi?
Giresun’un Şebinkarahisar ilçesi Türkiye’nin en güzel ilçelerinden biridir. Şebinkarahisar, doğal güzellikleri ve tarihi ve kültürel zenginlikleriyle her yıl Türkiye’nin en güzel ilçelerinden biri olarak ziyaretçileri ağırlamaktadır.
Giresun’un en meşhur yemeği nedir?
Giresun’un en meşhur yemekleri pancar çorbası, turşu fasulyesi ve közlenmiş fasulyedir. Yörede Giresun adıyla bilinen ürünler; Giresun fındığı, Giresun kirazı, Giresun simidi, Giresun pidesi, Giresun buğdayı, Giresun güllacı ve Giresun pastasıdır.
Giresunlular çepni mi?
Giresun’un yerli halkı Çepnilerden oluşmaktadır.
Giresun’un kökeni nereden gelir?
Giresun, Milet kolonisi olarak kurulmuştur. Yunanca adı “Kerasus”tur. “Kiraz diyarı” adının yabani kiraz ağaçlarından türemiş olabileceği söylenmektedir. Giresun, 1397 yılında Türkmen hükümdarı Emir Oğlu Süleyman Bey tarafından fethedilmiş ve bir Türk yurdu haline gelmiştir. Eski Türkler şehre Vilayet-i Çepni adını vermişlerdir.
Giresun’da çıkarılan madenler nelerdir?
İl ve çevresinde önemli miktarda metalik mineral yatakları bulunmaktadır. Özellikle bakır-kurşun-çinko yatakları açısından çok yüksek potansiyele sahip bir ildir. Bakır-kurşun-çinko yatakları ve oluşumları ilin tüm ilçelerinde bulunmaktadır.
Giresun’un hangi meyvesi meşhurdur?
“Kirazın yurdu” Giresun’dur. Bu nedenle bazı tarihçiler, isminin Yunanca “kerasus” veya “keresea” kelimelerinden geldiğini ve “kiraz” anlamına geldiğini iddia etmektedir.